Nyugdíjpénztár választás – ha a kényelem (is) számít

Írta:

Diószegi Dániel

Frissítve

2024.05.03.
nyugdíjpénztár választás, ha a kényelem is számít

Ha eldöntötted, hogy szeretnél belépni egy önkéntes nyugdíjpénztárba, szembesülhettél vele, hogy nem könnyű a választás. Az elsődleges szempont, amit érdemes átgondolni, az az, hogy milyen kockázatú és költségű portfóliót válassz. Minél messzebb vagy a nyugdíjkorhatártól, annál több kockázatot vállalhatsz a nagyobb hozam reményében. És természetesen minél alacsonyabb a TKM, annál jobban fogsz Te járni a végén. (Például az Allianz Kockázatvállaló portfóliójának átlagos 10 éves hozama 10,19%, TKM-e pedig 1,7%, ami kiemelkedően jó.)

Azonban, ha több, hasonlóan jónak tűnő portfóliót is találsz különböző nyugdíjpénztáraknál, képbe jöhet az a kérdés is, hogy melyik pénztárnál milyen digitális szolgáltatásokkal tudja megkönnyíteni az életed.

Milyen kényelmi szolgáltatások érhetőek el a nyugdíjpénztárakban?

Lássuk be, egy nyugdíjpénztár számlával alapvetően nincs sok teendőd. Legfontosabb, hogy gyorsan és egyszerűen meg tudd nyitni. Illetve, hogy könnyen tudj befizetni, meg tudd nézni épp, hogy áll a számlád egyenlege. Esetleg, szükség esetén, online tudj portfóliót váltani. Nézzük is meg ilyen szempontból hogyan teljesítenek a pénztárak. (Azokat a pénztárakat vettem alapul, amiket az ÖnkéntesNyugdíjpénztár.hu oldalon is megtalálsz.)

Teljesen online belépés: A jó hír, hogy a nagyobb pénztárak között ma már olyat nem találsz, ahol ne tudnád a foteledben ülve végig csinálni a belépési folyamatot. A különbség a pénztárak között, hogy nagyrészüknél a kitöltött belépési nyilatkozatodat az ügyfélapun keresztül először hitelesítened kell (ezt hívják AVDH-s hitelesítésnek), majd beküldened a pénztár által megadott e-mail címre. Azonban van ennél is profibb megoldás, mikor teljesen online, külön hitelesítés nélkül végig tudsz menni a folyamaton. Ezt a szolgáltatást ma az Allianz és a Prémium nyugdíjpénztárak biztosítják.

Online egyenleg lekérdezés: Maximum az adatok részletezettségében találsz különbséget (pl. mennyi a hozam, a tőke, akár napi szintű pénzforgalmi kimutatás), de minden pénztárnál le tudod kérdezni online felületen az egyenleged.

Kártyás befizetés: A kártyás fizetés azért jó, mert az átutalással ellentétben, ezt nem terheli tranzakciós díj. Ezt a szolgáltatást is szinte minden pénztár tudja, a Generali az egyetlen, ahol nincs ilyen fizetési mód. Különbség abban lehet be tudsz-e állítani rendszeres bankkártyás fizetést, ami segítség lehet, amennyiben havonta tervezed a pénzt befizetni.

Online portfólió váltás: Bár erre jó esetben nem gyakran kell sort kerítened, mikor mégis nem mindegy mennyire egyszerű a folyamat. Itt is hasonló a helyzet, mint a kártyás befizetésnél. A Generali az, ahol csak papír alapon tudod ezt igényelni. A többinél intézhető online, de az Erste esetében csak AVDH-s azonosítást követően.

Extrák: A legfontosabb alap funkciókon túl van még egy két extra, ami érdekes lehet. Ilyen például az adó optimalizáló az Allianznál, Aranykornál vagy Prémiumnál, ami aktuálisan megmutatja, hogy adott évi befizetések alapján mennyi adókedvezményre vagy már jogosult, és a 150 000 forint éves adó visszatérítési maximum eléréséhez mennyit érdemes még befizetned. Vagy az OTP azt is tudja, hogy online igényeld meg akár a nyugdíjszolgáltatást vagy a nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő egyéb kifizetést, mint például 10 év után a hozam felvételét.

Összegzés

Legfontosabb a jól megválasztott portfólió. Minél magasabb hozam, minél alacsonyabb TKM, figyelembe véve, hogy az életkorod alapján mennyi kockázatot vállalhatsz még. Hiszen a nyugdíjpénztár a portfóliótól függően különböző befektetési termékekben helyezi el a pénzed, így időszakosan azzal is szembesülhetsz, hogy csökken a nyugdíjszámládon lévő összeg, ami nem jönne jól pont mielőtt nyugdíjba mégy. Tehát válassz egy számodra ideális portfóliót, egy kényelmes pénztárat, lépj be online és tarts ki a döntésed mellett. 🙂

7 napos ingyenes email kurzus. Minden napra egy spórolási tipp.

Napról napra ismerheted meg azokat az egészségpénztári trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legnépszerűbb pénztárak

Ezeket a pénztári útmutatókat látogatták a legtöbben

Allianz Nyugdíjpénztár

Prémium Nyugdíjpénztár

Pannónia Nyugdíjpénztár